Wino & wołowina vol. 4

Tym razem Limousin, Black Angus, Hereford, Charolaise w roli głównej, a smak dań stworzonych z tych ras uzupełnią wina z Australii. Pierwsze sadzonki zostały sprowadzone do Australii w 1788 przez kapitana Arthura Phillipa, dowódcę Pierwszej Floty, do karnej kolonii – Nowej Południowej Walii.

Czy wiecie, że Australia jest piątym największym eksporterem wina na świecie pod względem objętości? Rocznie wysyła w świat ponad 700 mln litrów tego szlachetnego trunku. Co ciekawe, pierwsze sadzonki winorośli zostały przywiezione przez kapitana Arthura Phillipa do karnej kolonii Nowej Południowej Walii, prosto z Rio de Janeiro i Przylądka Dobrej Nadziei. Dzięki wytrwałości i uporowi pierwszych osadników już w 1820 roku do sprzedaży trafiły pierwsze butelki australijskiego wina.
Jeśli chcecie poznać więcej ciekawostek na temat tego winnego regionu, zapraszamy do restauracji Shuum na spotkanie „Wino & Wołowina”. Z tej okazji nasi kucharze przygotują wyborne dania na bazie wołowiny: z młodego bydła rasy Limousin, argentyńskiej rasy Black Angus, ekologicznej wołowiny z Hereforda czy szlachetnej, francuskiej wołowiny Charolaise.

Godzina: 18:00

Miejsce: Lobby Bar

Cena: 140 zł/os.

Rezerwacje: Wojtek Dubis, tel. +48 731 708 761